CheeseCake ala Torte i to
>> petak, 1. travnja 2011.
Slika posuđena s neta, ovako izgleda kad se napravi :) |
Onda sam tragala i tragala po netu za receptom koji bi me doveo do takvog okusa, ali bilo je u glavnom bezuspješno. A onda je jednog dana prijateljica nas počastila sa receptom, i torta je zaista odlična, moja je dobila komplimente da je čak bolja od one u Torte i to, ja vjerujem da i nije baš, ali je najbliže tom divnom okusu :)
Ja sad dijelim recept s vama, odakle je došao do moje prijateljice, ne bih znala.
Sastojci:200g mljevenog keksa(ja koristim plazmu)
- 100g putera
- 1 kašika šećera u prahu
- 4 jaja
- 150g šećera u prahu
- 4 vanilin šećera
- Vindija kravlji sir - 500g (možete probati i neki drugi, ali se ovaj pokazao kao najbolji)
- 500g milerama
- 100g šećera u prahu
- limun
- 3 kesice vanilin šećera
Prvi sloj:
U zdjeli pomiješate keks, kasiku sećera u prahu i rastopljen puter - dok ne dobijete ujednačenu masu. Ne brinite što je prhka. To saspete u kalup za tortu obloženu aluminijskom folijom(ili dublju tepsiju) i rasporedite. Pritiskati kašikom dok se dobro ne stisne. Staviti u rernu zagrijanu na 180 i peći oko 10 min - ne više.Ako koristite kalup, najiskrenija preporuka, ispod stavite pleh, ja sam uništila novu rernu :).
Staviti u zamrzivač na 15-tak minuta.
Drugi sloj:
Umutiti jaja sa šećerom- prvo samo bjelance, pa dodati šećer i šećer u prahu, pa onda dodati žumance, pa onda sir. Ne brinite zbopg gustoće, treba biti malo tečno.
Sasuti u onaj kalup na prvi sloj i vratiti u rernu koju smanjite na 160.
To se onda peće oko 40-tak minuta do jednog sata - gotovo je kad se krema stvrdnula - izgleda kao hladan puding.
Treći sloj:
Pred sam kraj pećenja drugog sloja umutiti mileram i šećer i sok pola limuna(po zelji dodati još soka limuna-obavezno ga procijediti).
Sasuti tako umućen mileram na žutu masu(drugi sloj) i vratiti u rernu na 5-10 min.
Po želji, prije milerama na žuti sloj možete staviti višnje ili borovnice.
Bon apetit!
1 komentari:
danas ju pravila,preeeeekrasna čijzerica,nemam riječi!!! hvala na receptu! a i jednostavna za napraviti :)
Objavi komentar