Pokreće Blogger.

Soba bez knjige je kao tijelo bez duše

>> subota, 23. travnja 2011.


"Soba bez knjige je kao tijelo bez duše."                                 - Ciceron


Svako od nas voli da lijepo izgleda i dnevno pred ogledalom provede dosta vremena. Ali ne smijete zaboraviti uljepšavanje svoje duše, uvijek nađite vremena za to.  Jedan od načina da nahranite svoju dušu jeste da pročitate zanimljivu knjigu. Nakon napornog dana na poslu ili zatrpanog obavezama, najljepše je odvojiti koji trenutak za sebe, i umjesto da sjedite pred televizorom, napravite si ugođaj, prigušite svjetlo, opustite se i upustite u svijet knjiga i mašte.

Zbog toga  danas kao najvažniju temu u Malim ženskim temama posvećujemo čitanju i obilježavanju Svjetskog dana knjige. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare . Sama  ideja o proslavi čitanja knjiga zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

A kako najbolje obilježiti  dan knjiga i napraviti dobar provod za sebe i svoje društvo: Posjetite ovogodišnji sajam knjige u sarajevskoj Skenderiji.  Sajam je otvoren u srijedu i traje do ponedjeljka.  Ulaz za odrasle je 2 KM, za djecu 1 KM, a otvoren je od 10 do 19 sati.

Na sajmu možete kupiti knjige po najvećim popustima do sada,  pratiti brojne promocije knjiga koja priređuju organizatori i izdavači, okrugle stolove, susrete ...

Ono što ćete „na prvu“ primjetiti jeste mnoštvo naslova beletristike,  koju uglavnom možete kupiti od 8 KM do 20 KM.  Ako želite jeftinije knjige takvog  sadržaja moći ćete ih pronaći na štandovima izlagača iz Srbije koji su i najbrojniji – Laguna, Prozaik, Partenon BG. .. Preporučujem također posjetu štanda BG izdavača Mono i Manjana, koji su svoje najčitanije knjige reizdali u džepnom izdanju i sad se prodaju po 5 KM komad.  Na štandu VBZ  Sarajevo ( sami početak kod ulaza Sajma)  možete kupiti knjige jeftinije od 3 do 6 maraka.

Želite li kupiti nešto svojim najmlađim: djeci, sestrični, prijateljicinim mališanima, obavezno pregledajte štandove svih BH izlagača, jer zaista imaju bogatu ponudu bojanki, slikovnica i knjiga sa raznim igrama po jednu, dvije ili tri marke! I ako uzmete nekoliko knjiga, obavezno će i tada spustiti cijenu.
Sajam nudi i specijalizirane štandove sa raznoraznim enciklopedijama, stručnim izdanjima, tako da će oni željni napretka u obrazovanju naći ponešto i za sebe.

Ako planirate posjetiti sajam, morate biti spremni na gužvu, pregled mnoštvo štandova – zato budite dobro pripremljeni – ponesite neko osvježavajuće piće, jer će vam trebati najmanje sat vremena da sve obiđete. Svi prodavači su izuzetno ljubazni i susretljivi, tako da će vam olakšati to vrijeme, i pomoći u odabiru.  Na sredini sajma, gdje se održavaju promocije knjiga, postavljene su klupice i stolice gdje možete sjesti, odmoriti i pogledati koji novi naslovi će se uskoro pojaviti  u knjižarama.




 Tekst i fotografije by J.

0 komentari:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About This Blog

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP