Pokreće Blogger.

Šta za ručak: Piroške sa kukuruznim brašnom

>> četvrtak, 5. svibnja 2011.

Ovaj receptić bi više išao pod naslov Šta za doručak, ali da ne kvarimo red nemojte zamjeriti, vi ga pripremajte kad god je vama ćeif :). Moja draga M. me redovno snadbjeva svojim receptima i idejama za kuhanje kao i slikicama svojih pripravaka, tako da znate da to nije mojih ruku djelo i da nisam samo ja vrijedna ovdje, te da su Male Ženske Teme  ovo što jesu 'uz veliku pomoć mojih drugara'.



Tijesto:
  •  300 g. brašna T400
  •  150 g. kukuruznog brašna
  •   Germa
  •  1 kašićica soli
  •  1 kašićica šećera
  •  100 g. omekšalog margarina
  •  2 dl. mlijeka (može i vode)
  •  1 jaje
Punjenje:  Po vašem izboru, nadjev od zelja,  svježi ili ribani sir, naresci

Priprema:

  1. U posudu staviti germu, sećer, i mlako mlijeko i ostaviti 10-tak.minuta
  2. U posudu dodati jaje, omekšali margarin, sol i oba brašna i zamijesiti tijesto da se ne lijepi za ruke
  3. Razviti nadošlo tijesto do debljine 0, 5cm.i sjeći pravougaonike dužine 10×15cm.
  4. Na svaki pravougaonik staviti po malo fila, boćne strane presaviti ka unutra i urolati kako bi se dobio izgled piroške.
  5. Pleh obložiti papirom, složiti piroške, po želji ih premazati jajetom, i posuti susamom i peći na 250 stepeni,.dok ne porumene.

    Bon Apetit!

    Read more...

    Proljetni izleti : Kravice

    >> petak, 29. travnja 2011.

    Jedan od najlješih prizora koje sam vidjela prošle godine bili su ti slapovi vode koji padaju punom snagom na stijene i u bazen koji su sami sebi stvorili. 



    Jugoistočno od Ljubuškog, u Studencima, nalazi se slap Kravice, koji nastaje od kristalno čiste rijeka Trebižat. Sa širinom od 120 m i visinom od 25 m, Kravice su jedan od najvećih i zasigurno najimpresivnijih slapova u Hercegovini. 


    Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada  a okolna priroda se zaogrnu blještavim zelenilom. 
    Kraj je poznat po sočnim smokvama, slatkom grožđu i vrhunskom duhanu, a u brdskim područjima proizvodi se originalan sir iz mijeha


    Kravice se nalaze 5 kilometara od Ljubuškog, dakle ukupno 174 km od Sarajeva. Put od Mostara do Kravica nije baš divan, nama je sveukupno trebalo 2,5-3 sata.

    Na samim slapovima ima neka etno kafanica, ali ne znam baš da li ima nešto za jesti ili samo za popiti kafu, pa vam preporučujem da spremite sendviče i dekicu i isplanirate sebi jedan lijep piknik, jer prostora ima mnogo. 
    Ručak svakako možete planirati i u Mostaru ili janjetinu u Jablanici.

    Meni je najveća želja dočekati toplije dane i okupati se ispod ovih vodopada.

    Read more...

    Kolačić za danas: Brownies

    >> srijeda, 27. travnja 2011.

    Ukoliko volite male čokoladne kolačiće savršene za doručak uz šolju mlijeka ili bijele kafe, imate dvije mogućnosti. Onu lakšu, da kupite kutiju polupripremljenih browniesa od Dolcele, smješate i samo gledate na sat ili da napravite svoj prema receptu i slikama koje nam je poslala M.





    Čokoladna smjesa za 16 komada
        *  100 gr margarina
        *  400 gr čokolade
        *  4 jaja
        *  140 gr šećera
        *  150 gr brašna

    Za posebne užitke
        *  150 gr krupno sjeckanih oraha
        *  200 gr grožđica
        *   rum
        *  1 žličica cimeta


    Priprema:


    • Ako ste se odlučili za ovu verziju sa grožđicama: Grožđice natopiti rumom i ostaviti ih 2 sata.
    • Pećnicu zagrijati na 180*C.
    • Cijela jaja i šećer pjenasto umutiti. Dodati brašno pa sve izmiješati.
    • U međuvremenu na štednjaku na srednje jakoj temperaturi otopiti margarin i čokoladu pa ih dodati u smjesu jaja, brašna i šećera.Sve dobro promiješati.
    • Ukoliko želite “posebne užitke”, u čokoladnu smjesu umiješajte ocijeđene grožđice, sjeckane orahe i cimet.
    • *Smjesu ulijte u kalup promjera 24X24 cm i pecite 25-30 minuta na 180*C.
    • Ako pravite samo čokoladne Brownies pecite 20-ak minuta. Ukoliko ste u smjesu dodali grožđice i orahe, pecite 25-30 minuta.
    • Pazite da se Brownies pečenjem ne presuše. Kada su gotovi trebaju biti unutra malo kao recimo živi … kada se ohlade to ”živo” u sredini prerast će u ono što ustvari čini brownies tako dobrima.
    Za kraj, skuhajte sebi kafu, smjestite se udobno pred svoj računar, otvorite Male Ženske Teme i uživajte u čokoladi i našim tekstovima!

    Read more...

    Uređenje doma : Kako aranžirati fotografije/slike na zidovima

    Fotografije ili umjetničke slike na zidovima daju dušu našim domovima i oslikavaju nas same puno bolje nego ikakav namještaj i sitnice. Nekad je dovoljno staviti samo jednu sliku na zid i postići pravi efekt, ali nekad to izgleda siromašno jer je zid velik a slika mala, enkad jednostavno ne možete da se odlučite koju od omiljenih fotografija da postavite na zid, želite ih sve tu, ali onda tsojite pred praznim zidom i staima razbijate glavu kako to napraviti.

    Ovdje vam želim dati ideje na koje sam ja naišla i koje mi se sviđaju ili mislim da bi se mogle vama svidjeti, pa ako vam se neka sviđa, primjenite je na svom zidu.



    Read more...

    Šta za ručak: Tjestenina u sosu od vrganja

    >> utorak, 26. travnja 2011.

    Radnim danima rijetko imamo više vremena za pripremu ručka, pa meni lično odlično dođu recepti za tjestenine, rižota i slična jela radi brzine pripreme. Danas želim podijeliti s vama  recept za brzu i ukusnu tjesteninu s vrganjima koji sam dobila od M.



    Tjesteninu skuhati po želji, al dente ili kako već volite- ja preporučujem ovu koja je malo deblja zbog vizeulnog dojma.

    Priprema sosa:
    • Sušeni vrganji se potope u vodi da odstoje jedno sat vremena da omekšaju.
    • Jedan dio vrganja sameljete ili jako sitno isjeckate i malo se prepržite na maslinovom ulju.
    • Na to dodate  i drugi dio vrganja (koji nije isjeckan ili samljeven) .
    • Potom dodate vodu u kojoj su se vrganji kiselili i sačekate da proključa.
    • Potom dodate cca 1dl vrhnja za kuhanje, so, biber, vegeta po želji i ako želite neke svoje omiljene začine. Poželjno je staviti i malo acceto balsamico, ali ne mora ako ne volite.

    Skuhanu tjesteninu prelijete ovim sosom i poslužite!

    Read more...

    Soba bez knjige je kao tijelo bez duše

    >> subota, 23. travnja 2011.


    "Soba bez knjige je kao tijelo bez duše."                                 - Ciceron


    Svako od nas voli da lijepo izgleda i dnevno pred ogledalom provede dosta vremena. Ali ne smijete zaboraviti uljepšavanje svoje duše, uvijek nađite vremena za to.  Jedan od načina da nahranite svoju dušu jeste da pročitate zanimljivu knjigu. Nakon napornog dana na poslu ili zatrpanog obavezama, najljepše je odvojiti koji trenutak za sebe, i umjesto da sjedite pred televizorom, napravite si ugođaj, prigušite svjetlo, opustite se i upustite u svijet knjiga i mašte.

    Zbog toga  danas kao najvažniju temu u Malim ženskim temama posvećujemo čitanju i obilježavanju Svjetskog dana knjige. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare . Sama  ideja o proslavi čitanja knjiga zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

    A kako najbolje obilježiti  dan knjiga i napraviti dobar provod za sebe i svoje društvo: Posjetite ovogodišnji sajam knjige u sarajevskoj Skenderiji.  Sajam je otvoren u srijedu i traje do ponedjeljka.  Ulaz za odrasle je 2 KM, za djecu 1 KM, a otvoren je od 10 do 19 sati.

    Na sajmu možete kupiti knjige po najvećim popustima do sada,  pratiti brojne promocije knjiga koja priređuju organizatori i izdavači, okrugle stolove, susrete ...

    Ono što ćete „na prvu“ primjetiti jeste mnoštvo naslova beletristike,  koju uglavnom možete kupiti od 8 KM do 20 KM.  Ako želite jeftinije knjige takvog  sadržaja moći ćete ih pronaći na štandovima izlagača iz Srbije koji su i najbrojniji – Laguna, Prozaik, Partenon BG. .. Preporučujem također posjetu štanda BG izdavača Mono i Manjana, koji su svoje najčitanije knjige reizdali u džepnom izdanju i sad se prodaju po 5 KM komad.  Na štandu VBZ  Sarajevo ( sami početak kod ulaza Sajma)  možete kupiti knjige jeftinije od 3 do 6 maraka.

    Želite li kupiti nešto svojim najmlađim: djeci, sestrični, prijateljicinim mališanima, obavezno pregledajte štandove svih BH izlagača, jer zaista imaju bogatu ponudu bojanki, slikovnica i knjiga sa raznim igrama po jednu, dvije ili tri marke! I ako uzmete nekoliko knjiga, obavezno će i tada spustiti cijenu.
    Sajam nudi i specijalizirane štandove sa raznoraznim enciklopedijama, stručnim izdanjima, tako da će oni željni napretka u obrazovanju naći ponešto i za sebe.

    Ako planirate posjetiti sajam, morate biti spremni na gužvu, pregled mnoštvo štandova – zato budite dobro pripremljeni – ponesite neko osvježavajuće piće, jer će vam trebati najmanje sat vremena da sve obiđete. Svi prodavači su izuzetno ljubazni i susretljivi, tako da će vam olakšati to vrijeme, i pomoći u odabiru.  Na sredini sajma, gdje se održavaju promocije knjiga, postavljene su klupice i stolice gdje možete sjesti, odmoriti i pogledati koji novi naslovi će se uskoro pojaviti  u knjižarama.




     Tekst i fotografije by J.

    Read more...

    I još jedna Nutela torta

    >> petak, 22. travnja 2011.

    Moja draga Zamzi mi je poslala recept za svoju verziju Nutela torte, a ja ga naravno moram podijeliti s vama.



    Potrebno je :

    6 jaja,
    120 gr secera,
    180 gr brasna,
    1 prasak za pecivo,
    1 vanil secer,
    5 kasika Nutelle,
    0,5 l slatke pavlake ( ne šlaga nego slatka pavlaka )
    i 5 kasika Nutelle,
    2 dcl vode i 5 kasika secera ( ili 4 ) , 100 gr cokolade

    Priprema:

    KORA: Odvojimo bijelanca od zumanaca. Zumanca i polovinu secera pjenasto umutimo. Od bijelanaca i druge polovine secera napraviti cvrst snijeg. U zumanca umijesamo nutellu, dodati 1/3 snijega i postepeno dodamo brasno izmijesano sa praskom za pecivo, pa dodamo preostali snijeg. Pecemo na 180stepeni priblizno 30 minuta. Ohladjenu koru razrezati na 3 dijela.

    FIL: U medjuvremenu napraviti fil od umucene slatke pavlake u koju cemo dodati nutellu. Skuhati vodu i secer, ohladiti, ovom agdom posuti svaku koru, da bude socnija, pa premazati filom. Posuti narendanom cokoladom ili čokoladu istopiti i premazati sloj preko.

    SAVJETI: Najlakše je prije mućenja, staviti slatku pavlaku u lednik na jedno 10ak minuta da se stisne i bude hladnija, onda se bolje umuti.

    U kore se također mogu staviti narezani lješnjaci - ispadne pravo dobra!!!

    pošto je torta silna zbog nutelle umjesto 5 kašika šećera mogu se staviti i manje, mora se probati krema

    Read more...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    About This Blog

    Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

    Back to TOP