Šta za ručak: Lagana pitica sa povrćem
>> ponedjeljak, 16. svibnja 2011.
Sastojci za tijesto:
- 300 g brašna
- 125 g margarina
- 50 ml mlake vode
Tijesto umijesiti tako da ostane mekano, ali da se ne lijepi za ruke. Podijeliti na dva dijela (jedan tek mrvicu veći od drugog) i ostaviti u frižider dok pripremate nadjev.
Nadjev:
Nadjev od povrća možete napraviti na slijedeći način:Propržite malo luka na maslinovom ulju i potom dodajete povrće po želji. Preporuka je mrkvica, grašak, brokoli (može zaleđeni ili svježi) i još ako nešto želite. Dodate začine i pola čaše vode, te lagano izdinstate.
Kad pripremite nadjev, jednu (onu veću) lopticu tijesta stavite na prozirnu plastičnu foliju, pobrašnite i razvucite toliko da može stati u posudu u kojoj ćete peći svoju pitu. Tijesto je lakše prebaciti u posudu ako imate ispod foliju jer se ono inače lijepi za podlogu na kojoj ga oklagijom razvlačite. Razvijte i gornji dio tijesta.
Na donji dio tijesta (ubačen u tepsiju/posudu) prelijte nadjev i preko nadjeva smjesu od jednog jajeta umiješanog u čaši mlijeka.
Prekrijte drugim dijelom razvijenog tijesta. Premažite tijesto jednim umučenimjajetom i pecite na 180 stepeni nekih 40 minuta, odnosno dok ne porumeni kao na slici.
Za kraj Bon Apetit i hvala za M.
0 komentari:
Objavi komentar