Pokreće Blogger.

Vrijeme je za pospremanje!

>> srijeda, 11. svibnja 2011.





Kada se snijeg otopi, sunce zasja, a vi već počnete da razmišljate gdje otići na ljeto  – vrijeme je da se pospremi zimska odjeća! Dakle, odvojite jedan vikend za džempere, kapute, šalove, kape i rukavice, priredite im kraljevski tretman za dostojan odmor,  jer su se tako dobro brinuli o vama na niskim temperaturama. A mi vam pružamo savjete na koji način ih najbolje pospremiti. Dakle, očistite ormare i napravite mjesta za ljetnu odjeću!
  • Napravite popis svih stvari koje trebate spremiti (cipele, kapute, džempere), a onda rješavajte jednu po jednu grupu. To je vrijeme i kada odlučujete šta ćete zadržati, a čega ćete se riješiti.
  •  Velike kartonske kutije za pospremanje odjeće izbjegavajte! Jer su kartonske kutije privlačne za kukce i vlagu. Ako već hoćete, koristite nove i čiste kutije od debljeg kartona.
  • Ne vješajte džempere i ostalu pletenu odjeću jer se mogu deformisati dugotrajnim vješanjem. Ne slažite ih kako ih inače držite u ormaru, najbolji način da ne budu zgužvani i da zadrže formu jeste da budu urolani!
  •  Za džempere, hlače i svu drugu odjeću koja bi se mogla razvući ili izgužvati na vješalici odlično su rješenje velike plastične kutije. Pažljivo složite ili urolajte, najteže stvari stavljajte na dno, na vrh one lakše. Nemojte nagurati odjeću u kutije, ostavite mjesta da zrak može cirkulisati. Prebrišite kutije, a na dno stavite staru pamučni čaršaf ili nekoliko slojeva čistog papira za dodatnu zaštitu. Također između odjevnih predmeta možete staviti papir ili platno kako bi „disali“.
  • Ako nemate sredstava za kupovinu kutija odlično i jednostavno rješenje je i korištenje praznih putnih torbi i kofera koje ste prethodno temeljito očistili i prebrisali. Najbolje je prebrisati sa nekim dezinfekcijskim sredstvom, da budete sigurni da ste se riješili eventualnih štetočina. 
  •  Odjeća mora biti savršeno čista, dakle operite je i ispeglajte! Mrlje mogu prouzročiti uništenje materijala i privući moljce.
  •  Ako želite znati šta ste stavili u koji kofer / torbu / kutiju, najbolje je napisati na komad papira i zalijepiti da se možete snaći. Ako imate više vremena, uslikajte to što spremate, isprintajte na papiru i zalijepite. (Ovo je super ideja za cipele/čizme koje spremate)
  • Umjesto da cipele spremate u originalnim kartonskim kutijama, umotajte ih u kese i više pari spremite u velike plastične kutije.
  • Zaštitite odjeću od moljaca. No, pripazite ako koristite naftalin, posebice tamo gdje ima male djece i kućnih ljubimaca. Koristite repelente od cedrovine (možete naći u CM-u , DM-u, i velikim tržnim centrima), lavandu, kamfor i vrećice s mirisnim gelom (i sve druge mogućnosti)
  •  Ako morate nešto da objesite, objesite suknje i pantalone i to od struka na dolje. Kada pojedini komad odjeće stoji mjesecima na vješalici, od štipaljke sa vješalice ostane utisnuto i taj dio može i posvijetliti.  Ako pak vješate kapute, i jakne – koristite čvrste široke plastične ili drvene vješalice, najbolje sa dodatnim pojačanjem za ramena. Zatim ih stavite u platnene vreće za vješanje odjeće sa rajfešlusom. 
  •  Kada ste očistili ormar i pospremili zimske stvari pogledate koliko imate prostora da ih ostavite u istom. Ako vam treba još prostora – koristite podrum, tavan, garažu. Zapamtite četiri riječi: čisto, hladno, suho i mračno! Prostor u koji spremate stvari mora zadovoljavati sva četiri zahtjeva da bi odjeća ostala u savršenom stanju, bila zaštićena od vlage, izbljeđivanja i kukaca. Uvijek možete očistiti ispod kreveta / iza radnog stola ili staviti kutiju u slobodan prostor koji imate.
JEDNIM UDARCEM DVIJE MUHE

Kada pospremate ormar budite iskreni prema sebi - odjeću koju ne nosite već sezonu ili dvije, nikad nećete ni nositi -  riješite je se – i zato je grupišite u tri kategorije:


1.    Ona odjeća koja vam je draga, i relativno nova – poklonite prijateljicama, rodicama...Organizujte modnu reviju u svojoj kući, dobro se zabavite i razmjenite odjeću koju ne nosite.

2.    Odjeća koja je nosiva, ali je stara - poklonite u dobrotvorne svrhe, nazovite svoju mjesnu zajednicu, dobrotvornu organizaciju raspitajte se kod prijatelja, komšija – sigurno znaju nekoga kome je odjeća potrebna.

3.    Vjerovatno u svom ormaru imate odjeću koju zaista treba baciti. Odlučite se za taj korak, vidjećete kako je lakše kad to učinite – plus što dobijate dodatni slobodni prostor za nove stvari

    ALAT ZA SPREMANJE
     
    Uz ove savjete dajemo vam i ideje gdje i šta kupiti za pospremanje odjeće:


    1. VELIKE PLASTIČNE KUTIJE – ROBOT KOMERC od 10 KM do 25 KM ( ovisno o veličini ), JYSK 16 -30 KM

    2. PLATNENE KUTIJE –  JYSK 10 KM, RC 15 KM,

     





    3. TVRĐE KARTONSKE KUTIJE – JYSK (10-35 KM), MERKARTOR; MERKUR ( od 15 – 40 KM ovisi o veličini )




    4. PLASTIČNE VREĆE  – JYSK 10 KM, ROBOT KOMERC 8 KM ( 2kom-VAKUUM) 
     



    Pripremila za vas J.

    0 komentari:

    Objavi komentar

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    About This Blog

    Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

    Back to TOP