Pokreće Blogger.

Putovanja : Zlatni Prag

>> utorak, 10. svibnja 2011.

Mala ekipa Malih ženskih tema u sastavu : glavni investitor, tehnički direktor i dvije blesave plavuše koje za vas sve ovo smisle, traže po trgovinama i škrabaju i kombinuju, su iznenada odlučili da za prvomajske praznike pobjegnu na malo putovanje. Muški dio tima, koji podrazumijeva se će da vozi do odredišta, je pri tome imao viziju putovanja od maksimalno 5-6 sati vožnje, pa se time nametnula Budimpešta. Ženski dio tima je, slučajno nekako rezervisao hotel u Pragu. Jednostavno, lijep hotel, a tako povoljan. Da ste vi naišle na hotel po cijeni od 115 eura za 3 noći, dvije osobe s doručkom, zar biste vi mislile o još nekih 5 sati vožnje? A još hotel u Pragu :) Tako smo mi krenuli na put, a sad ćemo ukratko podijeliti s vama kako smo stigle do Praga, šta smo vidjele, gdje smo jele i pile i gdje smo mrvicu šopingovale.
1. PUTOVANJE

Put do Praga je trajao 11 sati vožnje. Mi smo se odlučili na put vlastitim automobilom, jer ima li išta ljepše od neovisnosti o turističkim agencijama  i potpune slobode rasporeda. Za cijeli put do Praga i nazad naša Alfica je potrošila oko 2,5 rezervoara goriva, što podijeljeno na četiri osobe je ipak manji trošak od autobusa i naravno aviona. U tih 11 sati vožnje, stao je i mali piknik na odmaralištu u Slovačkoj, na kojem se napravila prava gozba. Mi smo putovali uz pomoć Nataše,kojoj ženski dio ekipe nije vjerovao do samog dolaska pred hotela, ali kad nas je parkirala pred zgradu, morale smo je prihvatiti. Naravno, radi se o navigacijskom sistemu. Putovanje je išlo slijedećom rutom: Zenica - Šamac - Osijek - Budimpešta - Bratislava - Prag.


2. SMJEŠTAJ

Smještaj smo tražile preko booking.com jer iz iskustva znamo da je to zaista najlakša i najbolja opcija. Kako smo tražile smještaj 3 dana prije praznika, nije bilo lako. Hotel Garni Rambousek je bio super opcija, 115 eura po paru za te tri noći. Hotel se nalazi u petom okrugu, kod metro stanice Andel, a najbolje od svega je što su sobe potpuno novo namještene, kupatila velika i nova i doručak zaista pristojan. Prag ima odlično riješen gradski saobračaj kroz mrežu metro , autobuskih i tramvajaskih linija. Naš hotel je bio udaljen tri metro stanice od centra, a dnevna karta, koja obuhvata sva prevozna sredstva košta 100 kruna ( 4 eura). To je samo da steknete dojam, smještaj u Pragu naravno možete naći i u samom centru, u nekoj od starih četvrti gdje su preslatki manji hoteli, po nešto većoj cijeni, a u ovim 'vanjskim' dijelovima grada možete naći baš povoljan hotel. Do grada vam treba 15-20 minuta.

3.  LUNJANJE GRADOM

Kao pravi štreberi prije puta smo se naravno pripremile kako priliči. Čika Google i turističke stranice Praga sa opisom svojih trodnevnih ili petodnevnih tura su nam pomogli da steknemo osjećaj kuda želimo da lunjamo i šta želimo da vidimo. Meni najljepša stvar kod Praga je bila što nije prevelik i što se zaista može jako lijepo obići i za par dana i to pješke, vidjeti najljepše i najvažnije dijelove grada i znamenitosti i opet stići uživati u predivnoj hrani i dobrom piću. Ako imate 2-3 dana za Prag i ne želite da idete u neke obilaske van grada (većina turističkih aranžman uključuje posjetu Karlovim Varima, ali mi nismo htjeli da mičemo iz Praga), tada vam preporučujemo da svoje dane podijelite na dvije strane rijeke, koja dijeli najvažnije dijelove grada.
  • Desna obala Vltave pripada Starom gradu , Jevrejskoj četvrti i Novom gradu.
  • Lijeva obala Vltave pripada Maloj strani i Praškom dvorcu
  • Obale Vltave spaja predivni pješački Karlov most.

Naš obilazak Praga je počeo od Vaclavskih Namesti ili Trga Sv. Vaslava, gdje centralno mjesto do kojeg vodi kilometar bulevara  zauzima Nacionalni muzej.


Duž ovog trga nalaze se skupi hoteli, butici, čak i simpatični kozmetički salon u kojem dok vi sjedite u izlogu i smješkate se prolaznicima piranice vam rade piling stopala - morbidno i simpatično :). Izuzimajući samu zgradu Nacionalnog muzeja u pročelju Trga , nas su oduševile kućice uskršnjeg marketa koje su još bile tu, onako drvene, strašno simpatične, a s njih vas mame neka čudna peciva s nutelom, pileći ražnjići, kobasice, kuhano vino i pivo.


Odatle smo nastavili šetnju prema Starogradskom trgu ili Staroměstské námestima, koji predstavlja historijski centar Praga na kojem su se obilježavali njvažniji događaji u historiji Praga, od izbora kraljeva i kraljevskih vjenčanja do smaknuća. Na pročelju stare Gradske vijećnice nalazi se astronomski sat iz 15. st. - Orloj. On pokazuje  vrijeme, dane, mjesečeve mijene i  horoskop. Na svaki puni sat zvono sata pokreće kip Smrti na rubu sata, a kroz  dva prozora koja se samo tad otvaraju, prolazi procesija figurica dvanaestorice apostola. Tada sa vrha tornja na koji se i vi možete popeti za 100 kruna ( oko 4 eura),
Na ovom trgu je i ona najveća turistička gužva i velik broj restorana sa baštama, a s njega se na sve strane granaju manje uličice od kojih ne znam koja je ljepša.


Uličice su pune radnjica sa suvenirima i restorana. Ako želite da krenete dalje, onda se uputite Karlovom ulicom prema Karlovom mostu.


Obje strane mosta čuvaju gotički tornjevi koji predstavljaju ulaz odnosno izlaz sa mosta, a dužinom se nalaze 30 statua vjerske tematike. Ovo je najstariji most koji veže ove dvije strane grada, a njegova gradnja je počela 1357. godine, kad je kralj Karlo IV položio kamen temeljac. U toku dana na mostu je uviejk velika gužva, a duž mosta se prodaju slike, fotografije, izrađuju porteti, a amaterski umjetnici održavaju svoje tačke. Noću je most posebno lijep, kao i pogled s njega na obje strane grada, naročito na lijevu stranu i Praški dvorac.


Drugi dan je najbolje posvetiti lijevoj strani mosta, koja ima neku drukčiju atmosferu, manje zagužvanu, mirniju, meni nekako topliju. Na lijevoj strani Vltave nalazi se Mala Strana, koja se smjestila u podnožju Praškog dvorca. Život je započela kao tržnica u 8 vijeku, a 1257. godine je dobila status grada. U ovom dijelu su preslatke pivnice sa zatvorenim baštama ili one uz Vltavu, popločane male ulice i predivne stare kuće. Ova strana zaslužuje cijeli dan za sebe (bar jedan), jer je zaista predivna. 


Prošetajte kroz uličice uz Vltavu, a potom prođite ispod Karlovog mosta prema Kampa ostrvu, koje je od Male strane odvojeno malim kanalom na kojem su se nalazili stari mlinovi, a sad su tu pivnice. 


Prag je inače u proljeće okupan u zelenilu i cvijeću, a od silnog jorgovana miriše cijeli grad. Na kraju Kampa otoka odnosno parka nalazi se muzej moderne umjetnosti Kampa. Sa Kampa otoka je predivan pogled na Stari grad i desnu obalu Vltave, Karlov most i njegov toranj.


Drugi dio male strane proteže se od Karlovog mosta prema Malostranskom trgu, gdje se nalazi crkva Sv. Nikolasa, što je središte Male strane. Nastavite lijevo od Crkve i onda kroz Nerudovu ulicu prema Praškom dvorcu. Nerudova ulica (Kraljevski put) spaja Karlov most i Praški dvorac. Jako je slikovita, a u njoj se nalaze stare praške kuće sa radnjicama i restoranima, a u mnogim su trenutno smještene ambasade. 


Nerudova ulica najbolje oslikava to da u Pragu kuće nisu imale brojeve, nego su koristile porodične simbole, kao grbove, za oznake svojih kuća, a koji su najčešće bili vezani za zanimanje porodice.Iz Nerudove ulice stižete do Praškog dvorca, koji predstavlja najveći srednjovjekovni kompleks u Evropi i sjedište Čeških kraljeva kroz godine. 

Posvetite malo više vremena za lunjanje po kompleksu dvorca i po želji posjetite katedralu Sv. Vitusa - glavni simbol Praškog dvorca i najuočljiviji simbol Praga, mjesto krunisanja i pogreba nekad moćnih Čeških kraljeva. 


Kompleks Praškog dvorca čini niz uličica, ova katedrala, bazilika Sv. Đorđa, tornjevi, Kraljevska palata, druge palate i crkve te jedna uličica koja je na našu žalost bila u fazi renoviranja i zbog koje se mroamo vratiti u Prag. Radi se o Zlatnoj ulici (nešto kao naša Zlatarska - tu su bile mnoge zlatarske radnje) od 11 malih historijskih kućica, a u jednoj od njih je živio i Franc Kafka, i tu se trenutno nalazi Kafka cafe.


Kraljevska palata je vrijedna posjete, jer za razliku od ostalih evropskih dvoraca po Beču ili Parizu, ona predstavlja ipak srednjovjekovni dvorac, potpuno drukčijeg stila i mnogo skromniji. Najveći dio palate zauzima Vladislavova dvorana koja se u sedamnaestom vijeku koristila za sastanke, ali prije toga za takmičenja u jahanju. 


Obavezno obiđite vrtove iznad dvorca, gdje se nalazi i Ljetna kraljevska palata  


Po izlasku iz kompleksa dvorca prošetajte još do Loretanske namesti i spustite se do Valenštajn palate sa predivnim parkovima, u kojoj trenutno obitava Senat Češke Republike.


Ako ste za ovaj dio grada odvojili poseban dan, savjetujem vam da metroom dodjete do Hradčanske stanice A linije metroa i onda se spustite kroz  kraljevske vrtove do dvorca, a po obilasku dvorca i Loretanskih namesti spustite se prema Nerudovoj ulici, a potom kroz nju do Malostranskog trga, odatle prvo na jednu stranu do Kampa otoka a potom na drugu stranu do Valenštajn palate, potom opet kroz malostranske uličice na Karlov most.

Mi nismo ovako organizovano se kretali, moram vam priznati, mi smo Karlov most prelazili bar po nekoliko puta dnevno, a dvorac i Malu stranu smo obišli u dva navrata, nakon što smo u knjizi proučili šta nam je ostalo neposjećeno :), ali mislim da bi ovakvo uputstvo moglo vam pomoći.

4. UŽIVANJE U HRANI I PIĆU

Naš plan za to trodnevno kretanje po Pragu skoro da se bazirao na tome šta i gdje želimo da jedemo i pijemo. Mislim da vam je odatle sve jasno :). Ipak, ne mogu reći da nam je svaki izbor bio dobar. Ali vi možete naučiti i na našim greškama. 

Kao što sam već rekla, prvo što vas mami jest hrana na trgovima, koja zaista djeluje super i izbor je veliki, tako da preporučujemo, ako budete u periodu marketa da pojedete nešto na Starogradskom trgu ili Vaslavskom trgu.

Ukoliko sjedete da ručate u nekoj od bašti/restorana na samom Starogradskom trgu, a mi smo sjeli u restoran hotela U Prince, koji se nalazi tačno pred Astronomskim satom, ne očekujte bogate porcije, niti ekstra uksunu hranu, ali visok račun da. Coca colu su mi donijeli točenu u čašu od 0,4 l, vino je bilo grozno, tanjur od super sav zamrljan, a salata od hobotnice vam može stati u šaku.

Terasa hotela U Prince nudi zaista lijep pogled, nađete se na visini sa tornjem na kojem je Astronomski sat i to u neposrednoj blizini. Terasica je slatka, ali minjaturna, a na nju je ugurano toliko stolova da jedva se provučete do svog. Mi smo naručile jagode u mascarpone-u, ali dobile smo zajedno 4-5 jagoda :). Ipak, ne žalimo, bilo nam je lijepo .


Mnogo više nam se svidjela mali restoran, odmah iza trga, prema ulazu u Tinsku katedralu, pored Swarowski izloga. Lijepa bašta, lijepa unutrašnjost, mnogo ljepše vino.

Najviše nam se svidjela picerija Papa Giovanni, u ulici Melantrichova, što je na putu od Starogradskog trga ka Vaslavskom trgu, odnosno prema ulici na Mustiku gdje vam je centralna Metro stanica.

Hrana je bila fantastična, od domaće krem supe sa gljivama i krompirićima, preko pilećeg paprikaša, pizze do piletine u gorgonzola sosu, a vino je bilo mnogo mnogo divno. Cijene sasvim pristojne, a konobari govore naš jezik (odnosno Srpski, al hajd razumijemo se).

Takođe nam je djelovalo odlično, ali nije bilo mjesta, u jednom restorančiću u Karlovoj ulici. Mi ne znamo kako se zove, ali lako ga je uočiti, zatvoreni restorančić, kao pivnica, sa istaknutim menijem, a na meniju batak :) i krompiri. Hrana je izgledala i mirisala odlično, a cijeli meni je bio u ponudi za nekih 10-tak eura.

Jako nam se svidio restorančić - picerija Mystic, na stepenicama od Nerudove ulice ka Praškom dvorcu. Odlične supice za popraviti želudac i još bolje salate, uz litarske krigle piva ili ukusno vino. I tu je ponuda jako dobra, od pilećih bataka s krompirićima, preko pasti i pizza do patke. 

Photos of Mystic Cafe, Prague

This photo of Mystic Cafe is courtesy of TripAdvisor

I ovdje možete dobiti ponudu menija, kao npr. supa plus gulaš ili neko glavno jelo za 10-tak eura, ali generalno nije jeftin restorančić.

Mjesto koje se nama svidjelo za kaficu je bila bašta vinoteke u Nerudovoj, Kod Laure (Vinárna U Laury), sva onako u shabby chic stilu, a tu smo pojele i odlične palačinke s borovnicama i štrudlu od jabuka.


Nemojte propustiti popiti kafu ili pojesti neku salaticu u bašti u sklopu dvorca, Na Baště, odmah pored izlaza. Za one koji posjetu evropskim gradovima koriste i za uživanje u svojoj omiljenoj Starbucks kafi nema brige. Starbucks se nalazi na samom Starogradskom trgu, u prolazu prema Vaslavskom trgu, kao i na Malostranskom trgu.
 5. KUPOVINA

U Pragu ćete naići na sve brendove kao i u drugim evropskim gradovima, od Zare, Manga, H&M, Salamandera, Etama i drugih. Trgovine se u glavnom nalaze u Novom gradu, dakle od Vaslavskog trga preko ulice Na Prikope do Trga Republike. Na  Trgu Republike se nalazi i novi šoping centar Palladium, sa velikim brojem ovih standardnih brendova. Trgovine suvenira su svuda po gradu, a nama se svidjela mala trgovina čokolade na Starogradskom trgu.


Tri dana u Pragu nisu mnogo, i ostalo je još toga što nismo obišle i vidjele, pa o tome nismo ni pisale. Ipak za tri dana i ovo je dovoljno da upoznate Prag i uživate u njemu, jer grad je zaista predivan i vrijedan posjete.

2 komentari:

Anonimno,  10. svibnja 2011. u 13:19  

wooooow kako vam zavidiiiim :)
prelijepo!divan tekst i slike.
velika zelja mi je otici u Prag,nadam se da cu za koju godinu to sebi moci priustiti.

Vedrana 16. svibnja 2011. u 12:01  

odličan post draga...vidim da ste se nauživali i dobro zabavili..a i korisni savjeti za one koje idu prvi put....nadam se da ću sledeće godine i ja u obilazak...

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About This Blog

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP