Pokreće Blogger.

Proljetni izleti : Kravice

>> petak, 29. travnja 2011.

Jedan od najlješih prizora koje sam vidjela prošle godine bili su ti slapovi vode koji padaju punom snagom na stijene i u bazen koji su sami sebi stvorili. 



Jugoistočno od Ljubuškog, u Studencima, nalazi se slap Kravice, koji nastaje od kristalno čiste rijeka Trebižat. Sa širinom od 120 m i visinom od 25 m, Kravice su jedan od najvećih i zasigurno najimpresivnijih slapova u Hercegovini. 


Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada  a okolna priroda se zaogrnu blještavim zelenilom. 
Kraj je poznat po sočnim smokvama, slatkom grožđu i vrhunskom duhanu, a u brdskim područjima proizvodi se originalan sir iz mijeha


Kravice se nalaze 5 kilometara od Ljubuškog, dakle ukupno 174 km od Sarajeva. Put od Mostara do Kravica nije baš divan, nama je sveukupno trebalo 2,5-3 sata.

Na samim slapovima ima neka etno kafanica, ali ne znam baš da li ima nešto za jesti ili samo za popiti kafu, pa vam preporučujem da spremite sendviče i dekicu i isplanirate sebi jedan lijep piknik, jer prostora ima mnogo. 
Ručak svakako možete planirati i u Mostaru ili janjetinu u Jablanici.

Meni je najveća želja dočekati toplije dane i okupati se ispod ovih vodopada.

Read more...

Kolačić za danas: Brownies

>> srijeda, 27. travnja 2011.

Ukoliko volite male čokoladne kolačiće savršene za doručak uz šolju mlijeka ili bijele kafe, imate dvije mogućnosti. Onu lakšu, da kupite kutiju polupripremljenih browniesa od Dolcele, smješate i samo gledate na sat ili da napravite svoj prema receptu i slikama koje nam je poslala M.





Čokoladna smjesa za 16 komada
    *  100 gr margarina
    *  400 gr čokolade
    *  4 jaja
    *  140 gr šećera
    *  150 gr brašna

Za posebne užitke
    *  150 gr krupno sjeckanih oraha
    *  200 gr grožđica
    *   rum
    *  1 žličica cimeta


Priprema:


  • Ako ste se odlučili za ovu verziju sa grožđicama: Grožđice natopiti rumom i ostaviti ih 2 sata.
  • Pećnicu zagrijati na 180*C.
  • Cijela jaja i šećer pjenasto umutiti. Dodati brašno pa sve izmiješati.
  • U međuvremenu na štednjaku na srednje jakoj temperaturi otopiti margarin i čokoladu pa ih dodati u smjesu jaja, brašna i šećera.Sve dobro promiješati.
  • Ukoliko želite “posebne užitke”, u čokoladnu smjesu umiješajte ocijeđene grožđice, sjeckane orahe i cimet.
  • *Smjesu ulijte u kalup promjera 24X24 cm i pecite 25-30 minuta na 180*C.
  • Ako pravite samo čokoladne Brownies pecite 20-ak minuta. Ukoliko ste u smjesu dodali grožđice i orahe, pecite 25-30 minuta.
  • Pazite da se Brownies pečenjem ne presuše. Kada su gotovi trebaju biti unutra malo kao recimo živi … kada se ohlade to ”živo” u sredini prerast će u ono što ustvari čini brownies tako dobrima.
Za kraj, skuhajte sebi kafu, smjestite se udobno pred svoj računar, otvorite Male Ženske Teme i uživajte u čokoladi i našim tekstovima!

Read more...

Uređenje doma : Kako aranžirati fotografije/slike na zidovima

Fotografije ili umjetničke slike na zidovima daju dušu našim domovima i oslikavaju nas same puno bolje nego ikakav namještaj i sitnice. Nekad je dovoljno staviti samo jednu sliku na zid i postići pravi efekt, ali nekad to izgleda siromašno jer je zid velik a slika mala, enkad jednostavno ne možete da se odlučite koju od omiljenih fotografija da postavite na zid, želite ih sve tu, ali onda tsojite pred praznim zidom i staima razbijate glavu kako to napraviti.

Ovdje vam želim dati ideje na koje sam ja naišla i koje mi se sviđaju ili mislim da bi se mogle vama svidjeti, pa ako vam se neka sviđa, primjenite je na svom zidu.



Read more...

Šta za ručak: Tjestenina u sosu od vrganja

>> utorak, 26. travnja 2011.

Radnim danima rijetko imamo više vremena za pripremu ručka, pa meni lično odlično dođu recepti za tjestenine, rižota i slična jela radi brzine pripreme. Danas želim podijeliti s vama  recept za brzu i ukusnu tjesteninu s vrganjima koji sam dobila od M.



Tjesteninu skuhati po želji, al dente ili kako već volite- ja preporučujem ovu koja je malo deblja zbog vizeulnog dojma.

Priprema sosa:
  • Sušeni vrganji se potope u vodi da odstoje jedno sat vremena da omekšaju.
  • Jedan dio vrganja sameljete ili jako sitno isjeckate i malo se prepržite na maslinovom ulju.
  • Na to dodate  i drugi dio vrganja (koji nije isjeckan ili samljeven) .
  • Potom dodate vodu u kojoj su se vrganji kiselili i sačekate da proključa.
  • Potom dodate cca 1dl vrhnja za kuhanje, so, biber, vegeta po želji i ako želite neke svoje omiljene začine. Poželjno je staviti i malo acceto balsamico, ali ne mora ako ne volite.

Skuhanu tjesteninu prelijete ovim sosom i poslužite!

Read more...

Soba bez knjige je kao tijelo bez duše

>> subota, 23. travnja 2011.


"Soba bez knjige je kao tijelo bez duše."                                 - Ciceron


Svako od nas voli da lijepo izgleda i dnevno pred ogledalom provede dosta vremena. Ali ne smijete zaboraviti uljepšavanje svoje duše, uvijek nađite vremena za to.  Jedan od načina da nahranite svoju dušu jeste da pročitate zanimljivu knjigu. Nakon napornog dana na poslu ili zatrpanog obavezama, najljepše je odvojiti koji trenutak za sebe, i umjesto da sjedite pred televizorom, napravite si ugođaj, prigušite svjetlo, opustite se i upustite u svijet knjiga i mašte.

Zbog toga  danas kao najvažniju temu u Malim ženskim temama posvećujemo čitanju i obilježavanju Svjetskog dana knjige. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare . Sama  ideja o proslavi čitanja knjiga zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

A kako najbolje obilježiti  dan knjiga i napraviti dobar provod za sebe i svoje društvo: Posjetite ovogodišnji sajam knjige u sarajevskoj Skenderiji.  Sajam je otvoren u srijedu i traje do ponedjeljka.  Ulaz za odrasle je 2 KM, za djecu 1 KM, a otvoren je od 10 do 19 sati.

Na sajmu možete kupiti knjige po najvećim popustima do sada,  pratiti brojne promocije knjiga koja priređuju organizatori i izdavači, okrugle stolove, susrete ...

Ono što ćete „na prvu“ primjetiti jeste mnoštvo naslova beletristike,  koju uglavnom možete kupiti od 8 KM do 20 KM.  Ako želite jeftinije knjige takvog  sadržaja moći ćete ih pronaći na štandovima izlagača iz Srbije koji su i najbrojniji – Laguna, Prozaik, Partenon BG. .. Preporučujem također posjetu štanda BG izdavača Mono i Manjana, koji su svoje najčitanije knjige reizdali u džepnom izdanju i sad se prodaju po 5 KM komad.  Na štandu VBZ  Sarajevo ( sami početak kod ulaza Sajma)  možete kupiti knjige jeftinije od 3 do 6 maraka.

Želite li kupiti nešto svojim najmlađim: djeci, sestrični, prijateljicinim mališanima, obavezno pregledajte štandove svih BH izlagača, jer zaista imaju bogatu ponudu bojanki, slikovnica i knjiga sa raznim igrama po jednu, dvije ili tri marke! I ako uzmete nekoliko knjiga, obavezno će i tada spustiti cijenu.
Sajam nudi i specijalizirane štandove sa raznoraznim enciklopedijama, stručnim izdanjima, tako da će oni željni napretka u obrazovanju naći ponešto i za sebe.

Ako planirate posjetiti sajam, morate biti spremni na gužvu, pregled mnoštvo štandova – zato budite dobro pripremljeni – ponesite neko osvježavajuće piće, jer će vam trebati najmanje sat vremena da sve obiđete. Svi prodavači su izuzetno ljubazni i susretljivi, tako da će vam olakšati to vrijeme, i pomoći u odabiru.  Na sredini sajma, gdje se održavaju promocije knjiga, postavljene su klupice i stolice gdje možete sjesti, odmoriti i pogledati koji novi naslovi će se uskoro pojaviti  u knjižarama.




 Tekst i fotografije by J.

Read more...

I još jedna Nutela torta

>> petak, 22. travnja 2011.

Moja draga Zamzi mi je poslala recept za svoju verziju Nutela torte, a ja ga naravno moram podijeliti s vama.



Potrebno je :

6 jaja,
120 gr secera,
180 gr brasna,
1 prasak za pecivo,
1 vanil secer,
5 kasika Nutelle,
0,5 l slatke pavlake ( ne šlaga nego slatka pavlaka )
i 5 kasika Nutelle,
2 dcl vode i 5 kasika secera ( ili 4 ) , 100 gr cokolade

Priprema:

KORA: Odvojimo bijelanca od zumanaca. Zumanca i polovinu secera pjenasto umutimo. Od bijelanaca i druge polovine secera napraviti cvrst snijeg. U zumanca umijesamo nutellu, dodati 1/3 snijega i postepeno dodamo brasno izmijesano sa praskom za pecivo, pa dodamo preostali snijeg. Pecemo na 180stepeni priblizno 30 minuta. Ohladjenu koru razrezati na 3 dijela.

FIL: U medjuvremenu napraviti fil od umucene slatke pavlake u koju cemo dodati nutellu. Skuhati vodu i secer, ohladiti, ovom agdom posuti svaku koru, da bude socnija, pa premazati filom. Posuti narendanom cokoladom ili čokoladu istopiti i premazati sloj preko.

SAVJETI: Najlakše je prije mućenja, staviti slatku pavlaku u lednik na jedno 10ak minuta da se stisne i bude hladnija, onda se bolje umuti.

U kore se također mogu staviti narezani lješnjaci - ispadne pravo dobra!!!

pošto je torta silna zbog nutelle umjesto 5 kašika šećera mogu se staviti i manje, mora se probati krema

Read more...

Proljetni izleti : Banja Luka

>> srijeda, 20. travnja 2011.

Proljeće je vrijeme kad se svaki vikend i slobodan dan trebaju iskoristiti za neki mali izlet. Ja uživam u izletima, bilo da se radi o izletima u prirodu, o aktivnim izletima tipa raftinga ili malim gradskim izletima.

Ne znam za vas, ali ja uživam u onom dokoličarenju po tuđim gradovima koje odmah nekako osjetim kao svoje, dovoljno je da sjednem u neku slatku kafanicu ili baštu, popijem kafu i utopim se među domaće.

Kad su gradski izleti u pitanju, meni jedan od najdražih i veoma čest u mom planeru je izlet u Banja Luku. Svima vama koje posao ili neki drugi razlozi ne vode često do ovog predivnog grada, predlažem da ga stavite na svoju must visit listu.

Banja Luka za mene, odraslu u brdskim predjelima srednje Bosne ima onu neku ravničarsku i široku ljepotu, onaj osjećaj da nema kraja gradu i da kilometrima da idem imala bih gdje. Znam ja da ona nije tako velika, ali nema veze, nije mi zbog toga ništa manje lijepa.


Želim s vama podijeliti neka od meni najdražih mjesta za kaficu i švrljanje po Banja Luci, kao i preporuke moje drage Banjalučanke Vedrane.

Po dolasku u Banja Luku obavezno prvo prošetajte Gospodskom ulicom, bacite pogled na izloge i gradsku kafanu.


Dalje kroz Gospodsku nastavite kroz parkić, gdje imate mnoštvo uvijek punih kafića.

Odatle produžite do starog hotela Bosna i ako želite učestvovati u banjalučkoj špici, vidjeti sve i biti viđen obavezno popijte kaficu ili cijeđenu narandžu u bašti Mr. Blacka ili Mr. Browna i uživajte u gledanje predivno dotjeranih djevojaka, kao i pogledu na glavni banjalučki hram.



Odatle prošetajte do Male stanice i pojedite najljepši desert „MALA STANICA“: SUFLE OD CRNE ČOKOLADE SA VIŠNJAMA. Ukoliko ste naveče u Banja Luci, ovo je idealno mjesto za početak izlaska uz laganu večeru i čašu vina. Mala stanica se nalazi tik uz novu zgradu vlade, lako ju je pronaći.



Dan u Banja Luci ne smije proći bez šetnje do Kastela, srednjovjekovne utvrde koja se nalazi  u centru grada i to je mjesto gdje ćete svakako iskusiti atmosferu i duh antičkih vremena. Oko Kastela je predivan park, a to što je na obali Vrbasa vam dovoljno govori o ljepoti te pozicije.


Ukoliko ste raspoloženi za ručak u blizini Kastela, tada imate dvije opcije: restoran Kazamat koji se nalazi u sklopu Kastelu - stari zatvor, koji predstavlja nezaobilazni tradicionalni restoran, kao i restoran Vrbas, koji se nalazi na drugoj obali Vrbasa i gleda na Kastel. Vrbas ima jako dobru hranu, obilne porcije i prihvatljive cijene.

Za one koji su čuli za Mujine čevape i žele probati iste, onda je nezaobilazna tačka Ćevabdžinica kod Muje - Vedrana kaže : ''Kako doći u Banja luku a ne probati ćevap kod Muje, ovo mjesto se ne zaobilazi, svaki moj gost je bio tamo i svako na sam spomen Banja Luke prvo što mu padne na pamet su lijepe žene i ćevapi kod Muje''.

Ukoliko želite malo da šopingujete (znam, žene ste, naravno da želite), tada za vas imamo slijedeće preporuke:

  1. Gospodska ulica, TC Boska i sve u okolini užeg centra (Butici: Čarapko, Kontekst, Sara, N Sport, GAS, Mango, Juventa, Benetton, Zekstra, Bellissima, Azel, Oviesse, New Yorker, Parfois, Lindex...i mnogi drugi)
  2. Tržni centar Zenit - za one sa plićim džepom, pretežno turska i kineska roba ali za se naći i nekih dobrih komada
  3. Tržni centar Merkator
Za one koji ostaju u Banja Luci i za noćni izlazak želimo spomenuti :

  1. Mala Stanica - za početak večeri, večera i vino
  2. Cafe Provence - tamburaši, divna atmosfera uz odlična vina, predivna bašta za neku kaficu i uživanje
  3. Wild Rose - pub ali fensi pub, prijatna i i fina atmosfera
  4.  Club K4 - radi svakim danom - za malo starije
  5. Boom Boom Room klub - ko voli dobar clubbing, house ritmovi, Vedranina preporuka
  6. DFK - odličan klub kako kažu klub dobre zabave Blues, Disko, House, Electro, Hard Rock, Funky, Heavy Metal, Jazz, Punk, Rap, Reggae, Rnb, Rock, Soul, Techno
  7. Kruna - odličan klub u samom centru na zadnjem spratu sa divnim pogledom na trg..najpopularniji među tinejdžerima..šteta - ponekad i ja tamo upadnem ako ima neki dobar nastup:))..muzika svakakva za sve ukuse - kaže Vedrana. Ja sam bila jednom, živa se čudila opuštenosti go go plesačica :)
  8. Undergorund - super klub i super mjesto za izaci i osjecati se opusteno, muzika domaca, House, Rnb, Techno
  9. Mystique - klub je isto tako je top mjesto za provod ukoliko trazite vrhunski provod, otmjenost, stil, kvalitetu...Disko, House, Electro, Funky, Rnb, Rock, Soul, Techno - pridružujem se Vedraninim preporukama, ovdje sam jednom provela odličnu večer
Ukoliko tražite mjesto za prespavati, ja vam preporučujem moj izbor :
  1. Vila Vrbas - mali broj sobai apartmana, jako uređenih, novih, osoblje jako ljubazno - uvijek moj izbor br. 1
  2. Hotel Bosna
  3. Hotel Vidović
Za kraj još nekoliko Vedraninih preporuka za pojest/popit ovisno o vašem ukusu:

  1. F Lounge - Bar&Ristorante , i to tako meni jako drag restorna bar sa predivnim enterijerom, jelima, odličnim izborom vina, jedan od meni najbolje uređenih restorana
  2. Master - ko voli da uživa u meksičkoj hrani ovo će da bude pravi izbor restorana, klopa odlična, porcije priločno obimne
  3. Harizma - kao i sam naziv kaže harizmatičan restoran, sa dobrom hranom, moderan, sa lijepim kamenim i drvenim enterijerom
  4. Riblji restoran Alas - Ipak najbolji riblji restoran u B.L. sa najdužom tradicijom, predivnim enterijerom i eksterijerom
  5. Marco Polo - za ljubitelje kineske, italijanske i internacionalne kuhinje
  6. Krčma kod Alekse - je jedna divna krčma, sa najboljom picom krušne peći i svih ostalih domaćih jela, etno ambijent uz starogradsku muziku
  7. Cafe slastičarna Plazma - još jedno meni drago mjesto a po mom ukusu najbolja i najljepša kafe slastičarna u centru grada, sa najdivnijim tortama - moja preporuka torta Ana, kafica i ugođaj..pogotovo ljeti u bašti je divan
Nadam se da je ovaj post dovoljan da dobijete želju što prije posjetiti Banja Luku...

Read more...

Sajam knjige: knjige koje želim pročitati

>> ponedjeljak, 18. travnja 2011.

Danas s vama želim podijeliti jednu knjigu koju želim pročitati, pa se nadam da ću je naći na sajmu. U Laguninom izdanju je, košta 13 KM, pa na sajmu očekujem da bude još povoljnija. Ne znam vam baš objasniti što me privlači ova knjiga, ali možda se i vama opis svidi pa vas povuče kao i mene. A nadam se da je među vama neko ju i pročitao i da će podijeliti s nama svoje impresije i preporuke.

Dok Evropa još uvek ismijava nacizam, Beograd gradi dvije bogomolje: katoličku crkvu Svetog Antuna i budističku pagodu. Potonju za svoje privremene sugrađane Kalmike, porijeklom Mongole, koji su sa Belim Rusima pobjegli pred Oktobarskom revolucijom. Kalmička devojčica Kaja za to vrijeme trenira mačevanje, odlazi na jahanje, uči jezike i baca pod noge sve muškarce koje susretne: od kosookih vršnjaka do američkog poslanika u Kraljevini Jugoslaviji. Pa i jednog Nijemca – budućeg ratnog zločinca. Jedina koja pokušava da joj stane na put je Mica Đurđević, novelistkinja, agilna članica Društva za uljepšavanje Vračara i učiteljica u beogradskoj Boračkoj školi za mačevanje i boks

Opis je preuzet sa Laguninog sajta.

Roman je dobitnik regionalne nagrade  „Meša Selimović“ .

Read more...

Trebate recept za najjednostavniju tortu na svijetu? Stiže!

>> subota, 16. travnja 2011.

Kad prvi put napravite i pojedete ovu tortu nećete moći vjerovati da nešto tako jednostavno može biti tako ukusno i da nešto toliko čokoladno može biti tako prividno lagano. Za ovu tortu treba vam vještine koliko i za kuhanje pudinga, doslovno, a vremena tek mrvicu više.

Slika je preuzeta s net-a


Nutela tora vam i nije baš neka sofisticirana torta, hrpa čokolade na jednom mjestu, ali meni je njami, a vjerujem i svima koji vole čokoladu. Ja sma recept našla prije godinu dana negdje na netu, od tada sam ga dijelila svuda oko sebe, a i pravila svako malo pa su je mnogi probali u ovih godinu dana. Niko nije ostao razočaran.

Za Nutela tortu su vam potrebni slijedeći sastojci:
  • 1.5 l mlijeka
  • 5 pudinga od čokolade
  • 1 mliječna čokolada
  • Nutella od 400 g
  • 300 grama keksa - ja uzmem plazmu, možete i neki sa žitaricama isl
  • 4  banane
  • posudica jagoda
Priprema:

Puding skuhate na standardni način, samo u 1,5 l mlijeka i bez dodavanja šećera. Unaprijed izlomite čokoladu, keks, izrežite banane. U vreo puding ubacite cijelu nutelu i čokoladu i miješakte da se sjedine. Dodajte nepravilno i krupno  izlomljene kekse. Smjesu sipajte u kalup ili plastičnu zdjelu, pa redajte bananae, pa opet dio smjese, pa jagode, i tako sve do kraja.


Ja za kraj je ukrasim sa čokoladnim mrvicama,a možete i sa šlagom ili nekom drugom dekoracijom.

Ubacite je u frižider i ne dirajte par sati da se stisne, a onda se uhvatite žličice :)

Bon Apetit!

Read more...

Otmjenost ježa , knjige koje vam želim preporučiti, drugi dio

Jedan od novih romana,  djelo Muriel Barbery, bio je za mene pravo osvježenje i još jedna knjiga koja mi se jako dopala. To je knjiga o kućepaziteljici u jednoj od francuskih zgrada punoj uglednih i imućnih porodica i jednoj od stanarki, djevojčici koja na početku knjige objavljuje svoju odluku da počini samoubitstvo, u glavnom iz prezira prema svojoj porodici i okolini i toga što već vidi svoj tok života bez ikakvog načina da ga promijeni u nešto što ne prezire.


Kućepaziteljka samu sebe opisuje kao ružnu, neuglednu, nesređenu ženu, koja nikad nije držala do ljepote i izgleda, ali čitav život čita i uživa u književnosti, filozofiji, historiji i svim vidovima umjetnosti.
Paloma je dvanaestogodišnjakinja,  kćerka imućnih uglednih roditelja, jako inteligentna i neobična.
Obje kriju koliko su intelignetne, koliko opažaju i na koji način vide ostale stanare i ljude koje susreću, kako preziru njihovu površnost i malograđanštvinu, ali nekako naslućuju to jedna kod druge.

Ovo nije knjiga fokusirana na samu fabulu, prati tok misli Palome koji ona zapisuje kao svoje pripreme za samoubitstvo i razmišljanja same Rene. Ovo je knjiga koja pokazuje da nije važno kako se rodiš, nego šta sanjaš i kako živiš.

Godilo mi je da citam necije misli o poimanju svijetu, smislu zivota, o preziru prema malograđanskim vrijednostima i ismijavanju onih koji sebe smatraju visinom u drustvu. Ta ideja da znanje i ukus ne moraju biti rezervisani iskljucivo za bogate i otmjene, one kojima po rodjenju u visokoj klasi pripada samo po sebi, nego da je dostupno svima koji imaju želju za istim. To rušenje predrasude da i obična kućepaziteljica bez ikakvog formlanog obrazovanja može uživati u ruskoj književnosti, njemačkoj klasici i japanskom filmu, koliko god djelovala nevjerovatna ujedno je i utješna.

Dalje, to da djevojcica od 12 godina moze prepoznati u kakvom besmislu i pretvaranju živi njena porodica i osjetiti potrebu da promatra svijet oko sebe drukčijim očima..eto to mi se sve jako svidjelo.


Da ne bih napisala previše i time vam pokvarila uživanje u knjizi ukoliko se odlučite na istu, podijeliću s vama samo jedan zapis iz Palomine knjige:
"Aj aj aj, pomislila sam, znači li to da tako treba voditi život? Uvijek u ravnoteži između ljepote i smrti, pokreta i njegova nestanka? Možda to znači biti živ: loviti trenutke što umiru."
I da, nemojte misliti da je ovo tako naivan roman u kojem su likovi tako crno bijeli, nije to baš tako, ali to ćete vidjeti već sami..


Read more...

Knjige koje su aktuelne: Milenijum trilogija, Muškarci koji mrze žene

>> četvrtak, 14. travnja 2011.

Prethodnih godinama sam često kupovala i čitala nova izdanja i aktuelne knjige, pa sam se u jednom momentu umorila od poplave romana o princezama, carevima, haremima i svim istočnim carstvima, kao i onih teorija zavjere Dan Brown-a i opusa aktuelnih pisaca.

Iz tog razloga sam prošle godine okrenula se nekim drugim žanrovima,  i tako sam propustila pročitati mnogo onih naslova koji su se nalazili na listama bestselera, pa vam stoga i nisam baš korisna za kupovinu aktuelnih knjiga.



Milenium trilogiju sam bar počela čitati, tačnije, pročitala sam prvu knjigu, Muškarci koji mrze žene, počela drugu i tu negdje mi je bilo dosta za sad. Ipak, iako to nije tip knjige koji me oduševljava, bilo bi licemjerno od mene da kažem da je loša za svaku knjigu koja me zarobi tako da u tri dana pročitam nekih 500 stranica.

''Muškarci koji mrze žene'' je roman koji počinje kao priča o razotkrivanju privrednog kriminala, da bi jako rbzo prešla o traženju unuke bogatog industrijalca koja je nestala prije mnogo godina, odnosno načina nejnog nestanka ili njenog ubice. Time započinje razotkrivanje mračne porodične tajne, uz paradu likova koji su članovi porodice ili su bili uključeni u tu porodičnu priču.
Taj zadatak je nekim slučajnim okolnostima dobio novinar Mikael Blomkvist, koji je u knjizi predstavljen kao najpoželjniji neženja kojem nijedan ženski lik ne može odoljeti, bilo da ima 20 ili 50 godina (nešto kao James Bond, samo inteligentnija verzija), a on još slučajnije angažuje Lisbeth Salander (24), mršavu i samodestruktivnu hakericu fotografske memorije, traumatične prošlosti i nadprirodne inteligencije. I tako oni odu u neko Švedsko selo, u sred ničega i daleko od svega da rješavaju tu misteriju i bave se porodicom u kojoj svi sumnjivi i na svoju ruku.


Sam naslov knjige se kroz knjigu prati sa statističkim podacima o broju zlostavljanih žena, sa pričama o traumama same Lisbeth, a naravno sve to vodi do uzroka tog nestanka.

Pisati kritiku i tražiti umjetničku vrijednost u knjigama koje su, kao trileri i krimići, prije svega zabavnog karaktera, ja stvarno ne vidim potrebu ni smisao, tako da od ove knjige nemojte očekivati neku duhovnu nadogradnju  i onda nećete biti ni razočarani :)

Čitanje  vam sigurno neće biti dosadno, pa ako tražite štivo koje će vas zabaviti i odmoriti, tada vam preporučujem ovu knjigu, a vjerujem da će sajam knjige biti preplavljen istom.

Read more...

Cvijeće u inat vremenu..

>> srijeda, 13. travnja 2011.

Dok vani izgleda kao da nam se vraća zima , u mom domu uz pomoć malo cvijeća caruje proljeće. Ne trebaju vam neki posebni cvijetni aranžmani, skupe vaze niti neka kreativnost, cvijeće je samo dovoljno lijepo za sebe.






Ako volite voće, ali kao ni ja ne volite baš klasične zdjele za voće, predlažem vam da za voće koristite okruglu staklenu vazu, a agrume možete čuvati i u običnim staklenim vazama kao ova u kojoj je meni trenutno buket jasmina.

Read more...

Šta za ručak : Tortilje sa faširanim mesom

>> utorak, 12. travnja 2011.

Ako vam treba neka ideja za relativno brz ručak moj su prijedlog tortilje. Vjerujem da svako od vas pravi neku svoju verziju, ali evo moje. Ne znam koji je vama omiljeni nadjev, ja sam pravila jedno vrijeme sa piletinom, pa sam prešla na junetinu, a kao najbolja pokazala mi se varijanta sa faširanim mesom (po vašem izboru).
Torilje koristim gotove ,a uz to pravim nadjev na slijedeći način:

  • Propržim faširano meso na isjeckanom luku (mjere su sve odokativne, ja stavim oko 200 grama mesa i jedan luk, ali ako vam je malo poduplajte) i tek par kapi (maslinovog) ulja
  • Na to onda dodam isjeckanu papriku, super je ako imate jednu zelenu, jednu žutu, jednu crvenu, ali to je samo iz estetskih razloga :)
  • Onda dodam nasjeckanu mrkvicu i 2 paradajza
  • Dolijem malo vode, da se to onako krčka u nekoj većoj tavi ( ja koristim wok)
  • Potom dodam konzervu crvenog graha i malu kozervicu kukuruza
  • Dodajte neku verziju paradajz sosa, bilo onog salsa ili običnog
  • Dodajte začine - najbolje one namjenske za meksičku - Fajitas i slične
  • I kuhajte to dok se onako fin sos zgusnut ne napravi i paprike budu mekane a meso pečeno
Slika preuzeta s net-a

 Ja uz to pravim krompiriće zapečene kao prilog, tako da ih skuham a potom samo malo na tavi ''prevrnem'' da se zapeku, ili ih ispečem u pečnici.

U staklenu zdjelu pripremite malo zelene salate i izribajte nekog sira.

Tortilje može ugrijati u mikrovalnoj ili još ljepše zapeći ih u tavi kao palačinke.


Za serviranje, ja poslužim sve odvojeno u zdjelicama, tako da svako kombinuje kako voli.

Read more...

Sajam knjige: knjige koje vam želim preporučiti, prvi dio

>> ponedjeljak, 11. travnja 2011.

U najavnom postu za sajam knjige u Sarajevu sam obečala podijeliti s vama neke od onih knjige koje su mene odševile, dotakle, nasmijale ili rasplakale u toku prethodne godine. Potrudiću se da vam u nekom od narednih postova spomenem i one koje nisu tako duboko na mene djelovale, ali koje su aktuelne i dovoljno zanimljive za pročitati.
Prva knjiga koju vam želim spomenuti i koju bih definitivno svakome preporučila je Kradljivica knjiga, Markusa Zusaka. Knjigu sma prve godine njenog pojavljivanja na našim policama izbjegavala. Zato sam imala dva razloga. Prvi: Ne volim kad neku knjigu ti toliko guraju pod nos da ti postane muka od njene naslovne stranice i hvalsopjeva o njoj. Drugi: nacistička Njemačka, drugi svjetski rat, djeca i smrt- to je više razloga, spojena zajedno čine jedan velik.
Ali bila samu krivu, mnogo.
Narator priče je sama Smrt. Njene rečenice su tako britke i ironične, da je doživljavamo na sasvim novi način. Smrt u stvari gleda na ljudski rod, ogorčena je na ljudsku destruktivnost i to koliko joj posla zadaje sa ratovima, komentariše moral i ljudksa shvatanja, i u svemu tome prati priču male djevojčice Liesel.
''To je mala priča o:
devojčici
harmonikašu
nekim fanatičnim Nemcima
jevrejskom bokseru
i stvarno mnogo lopovluka''
“Iz nekog razloga, ljudi na samrti uvijek postavljaju pitanja n akoja znaju odgovore. Vjerovatno da bi umrli znajući da su u pravu.”
''Ubija me nekad to kako ljudi umiru.''
To su samo neke od rečenica kojima vas Smrt jednostavno nasmije.
Glavni likovi knjige su djeca, djevojčica Liesel, koja je udomljena u  jednu njemačku porodicu koja nije baš ispravna s nacistističke tačkle gledišta i njen drug, dječak Rudy, koji je zaljubljen u nju i koji joj pomaže u njenoj maniji krađe knjiga. Knjiga je tako divno napisana, poetično, da se smijete na dječije vragolije i avanture, na odnos dječaka i djevojčice, na mamu koja je namčor što stalno galami okolo i lupa vas drvenom kašikom, a u stvari je jedna velika dobrica, ali i da se rasplačete, i to mnogo puta, da zapamtite kako se radovati malim stvarima u doba velikog zla, da ne zaboravite kako treba ostati čovjek i kad se to nikako ne isplati.

Ovo je knjiga koju definitivno trebate potražiti na sajmu ako je niste već pročitali, a ako ne znate šta da nosite na sajam, evo jedne male isnpiracije, udobne i ujedno chic:
Sajam knjige

Read more...

Vera Wang kolekcija posteljina

>> nedjelja, 10. travnja 2011.

Možda i među vama ima primjeraka poput mene, koje su prošle potragu za posteljinom epskih razmjera i shvatile da kod nas teško da ćete naći kolekciju poput slijedeće, još po mogućnosti u cijenama umanjim za jedno tristo posto.


Iako je ovo već stara vijest jer je kolekcija objavljena u oktobru prošle godine, ponovo sam se sjetila svog oduševljenja istom i dobila želju da je podijelim i s vama. Naime, Vera Wang je prošle godine, nakon dvadeset godina svog rada u modnoj industriji u kojoj je do sad napravila sve - vjenčanice po kojim je najpoznatija, parfeme, posuđe, obuću, odjeću, sunčane naočale, odlučila lansirati i kolekciju za spavaće sobe. Tako su nastale četiri divne, elegantne i modernog dizajna, ali sa onom notom vječne klasike,kolekcije  Bouquet, French Paisley, Lotus i Love Knots.





Read more...

Uživajte u cvijeću!

>> nedjelja, 3. travnja 2011.

Volim cvijeće, ali ne cvijeće u onim klasičnim cvjećarskim aranžmanima, zapakovano u hrpu papira i mašnica, sakriveno svim time, nego jednostavno cvijeće, prelijepo samo za sebe i smješteno u najjednostavnije staklene prozirne vaze, staklenke ili tegle, pa čak i bokale.
Trudim da je moj dom uvijek obogaćen nekim svježim rezanim cvijećem, gerberima ili margaritama s pijace, zumbulima kupljenim na ulici, ili ljubičicama uzbranim na izletu. A kad pomislim da dolazi ljeto i s njim i cvijeće iz maminog cvijećnjaka, mojoj sreći nema kraja.
Zbog toga želim podijeliti s vama neke od slika pronađenih na netu, predivnih jednostavnih cvijetnih aranžmana.









Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About This Blog

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP